Ik zag op kookprogramma’s mensen steeds gerechten en papillote bereiden en het zag er mooi uit en ik wilde het ook proberen. Volgens mij wordt deze techniek meestal gebruikt voor vis (misschien dat het goed werkt voor seitan?) maar ik besloot om hem te gebruiken voor venkel, een van mijn lievelingsgroenten.
Ik heb er weer een pan gnocchi bijgekookt want ik vind die zo leuk om te maken, ook al worden het bij mij altijd meer ongelijke klontjes dan mooie kussentjes (zo zijn ze in ieder geval sneller klaar). (En kijk, het is een post met een echt recept! Ik dacht, laat ik dat ook eens proberen.)
Wortelgnocchi met venkel en papillote en geroosterde amandelen (voor 2 personen)
Voor de gnocchi:
300 g wortels (3 grote), in plakken van 1 cm
1 eetlepel olijfolie
1/4 theelepel zout
120 g (1 cup) bloem (ongeveer; gebruik niet meer dan nodig)
Voor de venkel:
1 venkelknol
een paar sjalotjes (afhankelijk van hun grootte) of rode ui, in kwarten of repen
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel verse dille, fijngesneden
1 theelepel citroensap
zout en versgemalen zwarte peper
Voor de amandelen:
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels gehakte amandelen (of amandelschaafsel als je dat hebt liggen)
een snufje zout
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de wortels toe en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar. Schep de wortel uit de pan maar laat het water staan; dat kun je straks gebruiken om de gnocchi in te koken. Laat de wortels goed uitlekken en laat ze even afkoelen.
3. Bereid ondertussen de rest van de groenten voor. Snijd de onderkant van de venkelknol af en maak de bladeren los van elkaar. Spoel ze af om grond en vuil te verwijderen en snijd eventuele lelijke stukken weg, maar bewaar het groene loof. Snijd de venkel in repen van 1-2 cm en snijd de blaadjes fijn.
4. Leg een groot stuk aluminiumfolie of bakpapier op een bakplaat (ik vond aluminiumfolie het handigst; zie de uitleg hieronder). Leg daarop de stukken venkel en het venkelblad met de sjalotjes, de olijfolie, de dille, het citroensap en een snuf zout en versgemalen peper. Meng alles even door elkaar met je handen, vouw het folie of bakpapier erover en vouw de randen van het pakketje dicht zodat er geen stoom kan ontsnappen (zie de link onderaan deze post voor een filmpje). Zet de bakplaat 20-30 minuten in de oven (afhankelijk van hoe zacht je de groenten wilt hebben).
5. Pureer de wortel, die inmiddels grotendeels afgekoeld zal zijn, samen met de olijfolie en het zout in een blender of keukenmachine (een staafmixer is prima zolang de wortel maar zacht genoeg is). Begin nu met het toevoegen van de bloem: roer het in hoeveelheden van een paar eetlepels tegelijk door de wortelpuree tot het deeg te stijf wordt om te roeren. Bestuif een werkoppervlak met bloem en kneed het deeg kort door maar voeg zo min mogelijk bloem toe. Verdeel het deeg in vier stukken en rol elk stuk uit tot een slang van zo’n 30 centimeter. Snijd die met een mes in rechthoekige blokjes om de gnocchi te vormen. Ik leg ze altijd op een schone theedoek zodat ze niet aan het werkblad plakken en ik ze daarna makkelijk op kan tillen om in de pan te doen.
6. Breng de pan met water waarin je de wortel hebt gekookt weer aan de kook. Voeg de gnocchi toe, doe het deksel op de pan en laat de gnocchi zachtjes koken tot ze naar het oppervlak komen drijven — een paar minuten. Giet de gnocchi af (ik gebruik een zeef om ze uit de pan te scheppen want ze zijn vaak erg kwetsbaar) en laat ze goed uitlekken.
7. Verwarm terwijl de gnocchi koken de eetlepel olijfolie en de gehakte amandelen in een koekenpan over middelhoog vuur tot de amandelen lichtbruin beginnen te kleuren. Besprenkel ze met een snufje zout, schep ze uit de pan en houd ze even apart. Voeg dan de uitgelekte wortelgnocchi toe aan de pan en bak ze een paar minuten in de olijfolie tot ze hier en daar goudbruin zijn; roer af en toe.
8. De venkel is nu als het goed is ook klaar. Haal het pakketje uit de oven en voeg de inhoud samen met de geroosterde amandelen toe aan de pan met gnocchi. Roer om alles te mengen, verdeel over twee kommen en serveer direct.
Even over het inpakken van de groente: dit filmpje laat zien uit hoe je het bakpapier kunt dichtvouwen zodat er geen stoom ontsnapt. Helaas was mijn bakpapier te klein en de venkelknol te groot, dus kreeg ik het papier niet dicht zonder dat het scheurde. Als dat bij jou ook gebeurt of als je dat wilt voorkomen kun je er extra aluminiumfolie omheen doen (of gewoon meteen aluminiumfolie gebruiken) — als het pakketje maar goed dicht zit.
(Reacties)