Veganomicon door Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero

(English version)

Het MoFo-onderwerp van vrijdag heb ik gemist (haal ik misschien later nog in), maar ik moest je even komen vertellen over mijn favoriete kookboek! Waarschijnlijk ken je het al want het is een vegan klassieker, en het verdient alle lof die het krijgt: mijn favoriet is Veganomicon.

Veganomicon

Van dit boek heb ik denk ik het meest geleerd over koken. Het was een van mijn eerste kookboeken toen ik veganistisch ging eten op de middelbare school en ik heb er meer uit gekookt dan uit al mijn andere geliefde boeken. Ik heb Veganomicon zelfs gebruikt in mijn bachelorscriptie! (Die ging over het vertalen van recepten.)

Het boek

Gelukkig zit deze hardback heel stevig in elkaar. Bij mij zitten er vlekken op de pagina’s en de buitenkant is misschien wel eens per ongeluk als snijplank gebruikt (Één keer. Misschien twee keer?) – maar hij valt nog lang niet uit elkaar.

Er staan niet veel foto’s in (de enige foto’s zitten in het midden), maar als ik erdoorheen blader wil ik toch elk recept proberen. De schrijfstijl van Isa en Terry is zo leuk dat ik al geïnspireerd word door hun beschrijvingen, en ik kan altijd foto’s van de uiteindelijke gerechten vinden op forums en blogs.

De recepten

Ik heb zoveel aan Veganomicon gehad bij het leren koken. Het boek begint met basistechnieken en kooktijden voor groenten, granen en bonen. In het hoofdstuk Mix and Match staan eenvoudige manieren om die dingen op smaak te brengen en ze te combineren met eiwitrijke producten als tofu, tempeh en seitan. Maar dit boek bevat zeker niet alleen basisrecepten – er staan volledige menu’s in met alles van pittige norirolletjes met tempeh en linzenpaté met kastanjes tot hartvormige appelgalettes en jamdonutcupcakes. Hier zijn een paar van de recepten die ik heb geprobeerd om je een idee te geven.

Mijn favorieten: Walnut-mushroom pâté (pagina 64), Quinoa salad with black beans and mango (pagina 84), Snobby joes (pagina 98), Marinated Italian tofu (pagina 128), Chickpea cutlets (pagina 133), Pumpkin baked ziti with caramelized onions and sage crumb topping (pagina 194), Tofu ricotta (pagina 206), Cashew ricotta (pagina 206) en Fresh rosemary focaccia (pagina 220).

Nog meer recepten die ik lekker vond: Grilled yuca tortillas (pagina 49), Acorn squash and black bean empanadas (pagina 55), Samosa stuffed baked potatoes (pagina 60), Curried carrot dip (pagina 62), Sun-dried tomato dip (pagina 62), A hummus recipe (pagina 67), guacamole (pagina 69), Chocolate chip brownie waffles (pagina 74), Blueberry corn pancakes (pagina 76), Black bean burgers (pagina 98), Cornmeal-masala roasted Brussels sprouts (pagina 107), Eggplant-potato moussaka with pine nut cream (pagina 164), Leek and bean cassoulet with biscuits (pagina 172), Red lentil-cauliflower curry (pagina 186), Lasagne marinara with spinach (196), Almesan (pagina 207), Backyard BBQ sauce (pagina 207), Poppy seed-cornmeal roti (pagina 221), Carrot-pineapple sunshine muffins (pagina 226), Chewy chocolate-raspberry cookies (pagina 234), Fudgy wudgy blueberry brownies (pagina 242), Lower-fat deep chocolate bundt cake (pagina 256) en Chocolate ice cream (pagina 261).

Muffuletta met geroosterde aubergine en spinazie

Ik heb al eerder over recepten uit dit boek gepost, maar ik wilde er nog een uitproberen voor deze recensie. De roasted eggplant and spinach muffuletta (pagina 100) is een enorm broodje gevuld met spinazie, geroosterde aubergine en paprika en een soort tafelzuur van olijven en gedroogde tomaat. Ik heb deze altijd al eens willen proberen maar ik had nooit precies de goede ingrediënten, dus deze keer besloot ik hem gewoon te maken met wat ik had.

Muffuletta

Ik heb alleen groene olijven gebruikt in plaats van de helft kalamata’s en ik heb ze met de hand gehakt in plaats van in de foodprocessor. Verder heb ik het selderijzaad weggelaten en heb ik zelf de paprika’s en tomaten geroosterd. Ik kon ook geen goed rond brood vinden dat niet veel duurder was dan wat ik normaal koop, dus heb ik het zelf gebakken – wat betekende dat ik twee kleinere broodjes maakte in plaats van één grote.

Muffuletta

Wát een broodje. Ik was van plan om er soep bij te maken, maar toen we een hap van de muffuletta hadden geproefd, besloten we dat het een prima avondmaaltijd op zich was. Ik denk nog steeds dat een linzensoep er lekker bij zou zijn voor wat extra eiwit, maar ik vond het broodje verrassend vullend met alleen groente en olijven.

Deze muffuletta is het lekkerst als je hem ruim van tevoren maakt zodat het olijvenmengsel genoeg tijd heeft om in het brood te trekken. Ik heb die van mij iets eerder uit de koelkast gehaald om een foto te maken, maar ik heb nog restjes in de koelkast dus ik kan niet wachten om ze te eten.

Voorbeeldrecepten

Voor als je Veganomicon niet hebt en je een paar gerechten wilt proberen voor je hem koopt: deze recepten uit het boek zijn beschikbaar op het blog van de PPK (sommige een beetje aangepast).

Potato latkes
Seitan piccata
Eggplant potato moussaka with pine nut cream
Quinoa salad with black beans and mango
Chickpea cutlets

Links of the day

Een lievelingskookboek kiezen is moeilijk! Ik was blij om te zien dat mede-MoFo-bloggers een paar van mijn andere favorieten in het zonnetje zetten, bijvoorbeeld Appetite for Reduction (op Vegan Eats & Treats) en Vegan Brunch (op Kelli’s Vegan Kitchen). Ik vond het ook leuk om aanbevelingen voor recepten te lezen uit kookboeken die ik vaker wil gebruiken, zoals Authentic Chinese Cuisine (op Dandelion Vegan Blog), Isa Does It (op Vegan Crunk) en Vegan Eats World (op Vegan à Montréal).

Natuurlijk heb ik ook reviews gelezen van prachtige kookboeken die ik momenteel niet heb — maar ik verwacht dat iedereen na vandaag al een hele verlanglijst met kookboeken heeft, dus ik ga je niet verder in verleiding brengen door er nog meer te linken. :) Iets anders leuks: Zsu’s overzicht van de tweede week van VeganMoFo!

(Reacties)