Update kookvoornemens, deel 2

(English version)

Dit is het tweede deel van mijn lijstje met korte updates wat betreft mijn kookvoornemens van vorig jaar. Deel 1 heb ik vorige week gepost.

23: Rijstpapierloempia’s
Sinds ik voor het eerst rijstpapier heb gekocht eet ik deze best vaak. Het is mijn favoriete maaltijd voor als het warm is en ik niet wil koken afgezien van het snijden van groenten. Mijn favoriete vulling tot nu toe bestaat uit knapperige verse groente (wortel, komkommer, radijs, courgette, paprika, kool, dat soort dingen), verse kruiden, gebakken tofu en avocado met pindasaus en sriracha voor erbij.

25: Martine‘s Roti
Hier heb ik vorig jaar over gepost.

26: Cashewmozzarella
Cashew mozzarella caprese

Alleen het maken hiervan vond ik al zo leuk: je gebruikt een ijslepel om bolletjes mozzarella te vormen en die laat je dan stollen in een bak ijswater. Ik heb dit recept van Miyoko Schinner gebruikt dat grotendeels uit cashewnoten en sojayoghurt bestaat. Mijn mozzarella had een heel milde smaak, maar mijn ervaring met gefermenteerde kazen is nog beperkt — ik vond het nu lastig om in te schatten hoe lang je het mengsel precies moest laten staan voordat het “klaar” was.

27: Iets met chimichurri
Hier schreef ik over Isa’s chimichurritempeh. Inmiddels heb ik de saus ook gemaakt voor over tofu en verschillende groenten. Fijn dat koriander en peterselie zo goedkoop zijn op de markt.

28: Romesco
Eerder deze maand heb ik de romesco uit Isa Does it gemaakt. Dat was een smeersel en geen saus, maar ik vind dat het telt. Ik ga de saus ook nog eens uitproberen.

30: Seitanplakjes voor op brood
Ik heb de Gobbler Slices uit Vegan Sandwiches Save the Day gemaakt; hier meer details.

34: Yoghurt
Inmiddels heb ik drie keer yoghurt gemaakt: een keer in een thermosfles, een keer in glazen potten in een koeltasje en een keer in een yoghurtmaker die ik op de rommelmarkt heb gevonden. Elke keer heb ik gewoon warme sojamelk gemengd met een beetje kant-en-klare sojayoghurt en dat een nachtje laten staan. Het werkte best goed, maar ik moet nog een beetje experimenteren met recepten om de smaak en structuur goed te krijgen.

35: Jam
Vorig jaar heb ik jam gemaakt om koekjes mee te bakken (zie deze post).

37: Carrot cake
Deze heb ik afgestreept op de eerste dag van VeganMoFo dit jaar!

38: Tiramisù
Tiramisu
Toen ik mijn kooklijstje maakte had ik wel vaker miniversies gemaakt van tiramisù zoals parfaits of cupcakes, maar nooit echt een schaal vol. Hierboven zie je een versie van het recept van Seitan is my Motor (ik moest een andere cake maken want mijn kikkererwtenmeel was op) die ik met kerst heb gemaakt. (Ik heb hier geprobeerd wat ingredienten artistiek over de tafel te strooien voor de foto. Voedselstyling is moeilijk!) Ik hou van dit recept en ik heb ook nog een overheerlijke versie gemaakt met chocoladebiscotti, maar daar heb ik geen foto van — ik denk dat dat betekent dat ik hem dan nog maar eens moet maken?

39: Chocoladetaart zonder meel of bloem
Ik heb een recept uitgeprobeerd en toen per ongeluk een ingrediënt weggelaten, dus het eindresultaat was niet super. Ik wil er nog eens een maken en dan wel volgens recept.

42: Kokosroomtaart
Coconut cream pie
Deze heb ik vorig jaar gemaakt voor de verjaardag van m’n vriend omdat hij ook van niet-vegan roomvlaai houdt en deze vonden we inderdaad allebei erg lekker. Het recept komt uit Vegan Pie in the Sky.

44: Clafoutis
Deze wil ik nog niet afstrepen want mijn eerste poging leek echt nergens op. Het helpt niet mee dat ik eigenlijk niet zo goed weet hoe clafoutis hoort te smaken. Ik las ergens dat het een soort grote in de oven gebakken pannenkoek was, dus ik maakte prachtig pannenkoekbeslag, goot het in een ovenschaaltje, bedekte het met fruit en zette het in de oven. Of dat dacht ik. Ik heb een combinatie-oven en op de een of andere manier was die op de magnetronstand gaan staan, dus het eindresultaat was nauwelijks eetbaar. M’n vriend zegt wel dat het lekker was maar dat is volgens mij alleen omdat hij me zielig vond. Ik denk dat ik een eerst een fool-proof vegan recept op moet zoeken voor ik nog een poging waag. :)

49. Miyoko’s lijnzaadschuim
Lijnzaad blijkt nog magischer te zijn dan ik al vermoedde. Als je het in water laat koken laat het een soort gel die je vervolgens kunt opkloppen en gebruiken voor dezelfde toepassingen als opgeklopt kippeneiwit. Natuurlijk hebben lijnzaad en eieren wel iets andere eigenschappen en de link hierboven is nog maar het begin van de mogelijkheden, maar het lijkt me leuk om meer met dit concept te experimenteren. Tot nu toe heb ik het basisrecept gemaakt en gebruikt voor een soort citroentoetje in combinatie met aardbeien.

(Reacties)