Update kookvoornemens, deel 1

(English version)

Vorig jaar postte ik op mijn verjaardag een lijstje met eten dat ik nog nooit zelf had gemaakt had maar wel eens wilde uitproberen. Ik heb nog niet alle dingen afgestreept  — vooral omdat ik nooit tegelijkertijd de juiste ingrediënten én het benodigde kookgerei bij de hand lijk te hebben — maar ik heb er genoeg geprobeerd om een paar korte updates te posten.

2: Ciabatta
Heb ik vorige zomer gemaakt volgens een recept van Bryanna Clark Grogan. Ik moet het nog steeds eens proberen zonder broodbakmachine.

3: Baguettes
Ik heb een paar recepten uitgeprobeerd, maar geen was echt zo knapperig als ik zou willen. Ik ga er nog meer zoeken.

4: Croissants
Croissants
Ik heb inmiddels een paar pogingen gedaan met verschillende croissantrecepten maar ik moet het nog een beetje onder de knie krijgen. De foto hierboven was van de tweede poging: best lekker, maar ik had iets te veel bloem gebruikt tijdens het vouwen van het deeg waardoor het eindresultaat niet zacht genoeg was. Hopelijk binnenkort een update!

8: Calzone
Deze moet ik vaker maken. We maken vaak pizza maar onze oven is niet zo groot, dus het deeg dubbelvouwen lijkt een slimme oplossing. De meest recente calzone die ik heb gemaakt waren met aubergine, courgette, paprika, ui en pesto als vulling en tomatensaus om ze in te dopen.

9: Samosa’s
Ik heb een paar recepten geprobeerd, maar ik heb nog geen echte favoriet gevonden. Ik heb dit recept een paar keer als basis gebruikt (vooral de stap-voor-stapfoto’s voor het opvouwen!) en zowel gefrituurde als in de oven gebakken versies gemaakt.

12: Sushi die ik lekker vind
Ik had dit op het lijstje gezet omdat ik eerst niet van nori hield, maar ik vind het nu wel oké. Eerder deze maand heb ik ook over sushi zonder nori gepost.

14: Bietenrisotto
Heerlijk. Hier en hier heb ik erover geblogd.

15: Tortellini
Roasted carrot tortellini

Deze heb ik meer dan een jaar geleden gemaakt dus ik ben al bijna vergeten hoe frustrerend ik het is om al die kleine pakketjes op te vouwen en te koken zonder dat de inhoud eruit lekt. Gelukkig waren ze ook wel heel lekker. De vulling was een puree van geroosterde wortel, ui en cashewnoten en de saus was een pesto met verse koriander.

16: Groentebouillon
Hier heb ik tijdens de MoFo van vorig jaar over gepost, maar ik gebruik nog steeds meestal bouillonblokjes. Ik zou het wel vaker willen maken.

19: Auberginebacon enzo
Ik heb Isa’s auberginebacon een keer gemaakt voor in een salade, maar er zijn nog zoveel andere soorten vegan bacon om te probren! Als ik weer eens liquid smoke in huis heb wil ik kokosbacon proberen.

20: Iets met jackfruit
Ik vond jackfruit in blik bij de Amazing Oriental en heb ongeveer het recept voor de Jackfruit Carnitas uit Vegan Eats World gevolgd. We hebben het gegeten in wraps met koriander en de pickled red onions uit Viva Vegan!. Ondanks de hartige smaak in dit recept is jackfruit van zichzelf niet zo vullend, dus heb ik er de refried beans uit Appetite for Reduction bij gemaakt voor extra eiwit. Ik heb sindsdien geen jackfruit meer gebruikt maar ik denk dat ik het wel weer ga kopen als het in de aanbieding is.

Jackfruit! Stuffed artichoke

21: Gevulde artisjokken
Ik keek hier best wel naar uit omdat ik gek ben op artisjokken en ze niet zo vaak koop, maar ik vond ze een beetje tegenvallen. Ik had een simpel recept voor de vulling dat voornamelijk bestond uit paneermeel en kruiden, dus misschien probeer ik het nog eens met spannendere ingrediënten en jonge artisjokjes. Voorlopig houd ik het weer bij ongevulde artisjokken — minder werk en minstens zo lekker.

(Reacties)