Ik zie vandaag allemaal mooi blauw eten voor het onderwerp “something blue”! Mijn eigen post is een recept voor dagen dat je zelf degene bent met de blues. Het is niets bijzonders, maar dat hoeft hier ook niet. Dit is het soort maaltijd dat ik graag eet als ik ziek ben, of sip, of als ik het koud heb, of als ik gewoon trek heb in kikkererwten en knoedels. Dumplings zoals deze heb ik voor het eerst ontdekt in de zine Don’t Eat Off the Sidewalk, dus daar is mijn recept ook op gebaseerd.
Ingrediënten
Voor twee personen (met restjes, die nog lekkerder zijn)
Voor de soep:
1 eetlepel zonnebloemolie
3 middelgrote preien, in dunne halve ringen
2 venkels, gehalveerd en in dunne plakjes
3 middelgrote wortels, gehalveerd en in dunne plakjes
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 1/2 cups kikkererwten
1 liter gezouten groentebouillon
een paar takjes verse peterselie, fijngehakt
versgemalen zwarte peper
Voor de knoedels:
1/2 cup volkoren tarwemeel
1/2 cup tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepels gedroogde basilicum
2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 cup (120 ml) ongezoete sojayoghurt naturel
Bereiding
1. Doe de eetlepel zonnebloemolie in een soeppan of hapjespan boven middelhoog vuur. Voeg de stukjes prei toe en bak ze zo’n 10 minuten; roer af en toe. Voeg de venkel en wortel toe terwijl je die snijdt.
2. Roer de fijngesneden knoflook door de groenten en laat een minuutje bakken. Voeg dan de kikkererwten, bouillon, peterselie en zwarte peper toe. Draai het vuur hoog en dek de pan af met een deksel terwijl de bouillon aan de kook komt.
3. Maak ondertussen het knoedeldeeg. Roer in een middelgrote kom het meel, de bloem, het bakpoeder, het zout, en de basilicum door elkaar. Giet de olie en de sojayoghurt eroverheen en meng alles om een relatief stevig deeg te vormen — maar roer niet langer dan nodig.
4. Zet het vuur lager zodra de bouillon kookt. Neem stukjes deeg ter grootte van een eetlepel, rol er balletjes van, en leg ze bovenop de stoofpot. Ik haalde 13 dumplings uit dit recept. Dek de pan weer af met een deksel en laat het stoofpotje 15 minuten zachtjes koken of net zolang tot de groenten zacht zijn en de knoedels stevig aanvoelen.
5. Garneer met verse peterselie en venkelblaadjes als je wilt (of als je een foto moet maken). Serveer warm.
Links van de dag
Ik weet dat mijn post voor dit onderwerp een beetje laat is, maar er zijn zoveel andere blogs om te lezen! Hier een paar van mijn favoriete blauwe dingen van vandaag/gisteren:
– Vegan gorgonzola (verkrijgbaar in Barcelona — dus nee, geen recept, maar toch tof om te zien!) door Caitlin van The Vegan Word
– Zelfgemaakte blauwe voedingskleurstof met rodekool en baking soda door Kuri the Vegan
– Blauwe kookboeken (met mini-reviews) door Susan van Kittens Gone Lentil
(Reacties)