Quinoasalade met za’atartofu en aubergine

(English version)

Quinoa salad

Eindelijk heb ik weer mooie goedkope granaatappels gevonden op de markt! Ik wilde al een tijdje quinoasalade met za’atar en granaatappel maken en werd eraan herinnerd door deze heerlijke snelle linzensalade met za’atar die Martine van Vegetus vorige week postte. De salade hierboven kost wat meer tijd, maar dan heb je wel meteen een grote kom vol waar je dagenlang van kunt eten.

Ik probeer deze maand wat vaker recepten te posten omdat die effectiever laten zien hoe ik iets heb gemaakt dan alleen een lange beschrijving, maar het brengt ook weer andere uitdagingen met zich mee. Als ik dan een recept plaats wil ik je ook eigenlijk alle mogelijke variaties vertellen die je zou kunnen maken als je sommige ingrediënten niet lust of als je weinig tijd hebt of minder afwas wilt veroorzaken — maar door te veel opmerkingen lijkt een gerecht alleen maar onnodig ingewikkeld. Hieronder heb ik een poging gedaan tot een beknopt recept maar, nouja, maak alle veranderingen die je wilt — salades kunnen niet zo snel misgaan.

De ui heb ik pas na het maken van de foto toegevoegd maar dat was echt een verbetering, dus die staat wel in het recept. Verder heb ik veel koriander- en peterselieblad gebruikt omdat die opmoesten, maar rucola lijkt me ook erg lekker. In dat geval kun je zeker wel meer dan 1 cup gebruiken.

Quinoasalade met za’atartofu en aubergine

Ingrediënten:

1 cup (240 ml) droge quinoa (of 3 cups gekookte)
2 cups water

1 blok tofu van 450 g
olijfolie voor het bakken
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels za’atar (of 2 theelepels sumac, 2 theelepels sesamzaadjes, 1 theelepel tijm en 1 theelepel oregano)
1/4 theelepel zout

1 aubergine (of 2-3 kleintjes), in plakken van 1/2 cm
olijfolie voor het bakken
een snufje zout
gerookt paprikapoeder (optioneel)

1 cup kruiden en/of rucola en/of ander groen (ik heb peterselie- en korianderblad gebruikt)
1 cup granaatappelpitjes (of van 1 granaatappel)
1 rode ui, in halve ringen
zout, peper, olijfolie en citroensap voor de dressing

1. Bereid eerst de quinoa. Spoel de droge quinoa af in een zeef onder koud water. Laat goed uitlekken en doe de quinoa dan samen met het water in een pannetje met een deksel. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de quinoa zo’n 15 minuten koken tot het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa nog een paar minuten rusten met het deksel erop. Roer het daarna even door en laat het afkoelen.

2. Bereid ondertussen de tofu. Ik ben groot fan van deze methode van Olives for Dinner. Snijd het blok tofu eerst in de lengte doormidden en snijd daarna elke plak in zes rechthoekjes — als het goed is passen ze nu precies in een koekenpan. Bedek de bodem van de pan met een dun laagje olie en leg de tofu erin. Doe een deksel op de pan en zet hem op middelhoog vuur. De tofu zal gaan sissen en sputteren en dat is de bedoeling! Laat de tofu bakken tot de onderkant mooi bruin is (afhankelijk van je voorkeur; controleer na een paar minuten), draai de plakken om, en dek de pan weer af. Herhaal deze stappen tot in ieder geval een paar van de kanten bruin en knapperig zijn.

3. Als je genoeg pannen hebt (zo niet, zie de volgende alinea) kun je de plakken aubergine tegelijkertijd bakken. Ik gebruikte een grillpan, maar een gewone werkt ook. Verhit een beetje olijfolie in de pan en bak de plakjes aan beide kanten met een snufje zout. Als je zeker wilt weten dat ze goed zacht worden, voeg dan aan het eind een scheutje witte wijn of water toe en laat de plakjes zo even stomen. Als alle plakjes gaar zijn kun je ze allemaal weer in de pan doen, er paar snufjes gerookt paprikapoeder overheen sprenkelen en nog even roeren om het te verdelen.

Ik heb pas geleerd (ook van Martine’s site!) dat je aubergine ook prima in de magnetron kunt bereiden: leg de plakken daarvoor in een magnetronbestendige schaal, besprenkel ze met wat zout, dek het schaaltje af en stoom ze zo’n 7 minuten op de hoogste stand.

Laat de plakjes aubergine even afkoelen voor je ze aan de salade toevoegt.

4. De tofu zou inmiddels ook klaar moeten zijn. (Ja, dit is best veel werk voor een salade, maar we zijn er bijna.) Besprenkel de stukken met het citroensap, haal de pan van het vuur en strooi ook de za’atar en het zout erover. Roer om de tofu met het mengsel te bedekken, maar maak je geen zorgen als niet alles blijft plakken; de rest kun je gewoon door de salade mengen. Als je het niet erg vindt om de salade met mes en vork te eten kun je de plakken tofu zo houden als ze zijn; je kunt ze ook in dunnere plakjes snijden zoals ik heb gedaan.

5. Neem nu een grote kom en meng daarin alles door elkaar: de quinoa, de tofu, de aubergine, de kruiden/rucola/andere blaadjes, de granaatappelpitjes en de ui. Roer er naar smaak olijfolie, citroensap, zout en peper door als dressing en bewaar de salade afgedekt in de koelkast.

(Reacties)