Purperen olijven met plat brood, kaas, en kikkererwtenpuree (Een Feestmaal voor Kraaien)

(English version)

Ik ben bezig in de serie A Song of Ice and Fire (de boeken waar Game of Thrones op is geïnspireerd) en ik vind het erg leuk om te lezen over de regionale keukens van Westeros. Bij veel eet- of kookscènes wil ik meteen de keuken induiken om het eten na te maken als een extra manier om het verhaal te beleven. Toen ik dit blog met kookboek tegenkwam dat vol staat met recepten gebaseerd op eten uit ASoIaF kreeg ik dus meteen zin om er een paar te veganiseren. Sommige Westerosi maaltijden lijken van zichzelf al bijna vegan (vooral soepen, brood, salade), andere zouden een beetje aangepast moeten worden (misschien een Winterfell-maaltijd met veel wortelgroenten, jus, en een seitanbraadstuk?) en er zijn er ook waar zelfs de schrijvers van het GoT-kookboek niet aan zijn begonnen (Joffrey’s pastei met honderd levende duiven erin bijvoorbeeld).

Voor zover ik nu heb gelezen lijkt het erop dat voor veganisten de Dornse keuken het meest toegankelijk is. In ieder geval verbouwen ze er granaatappels, olijven en citrusvruchten, hun wijnen zijn geliefd in alle Zeven Koninkrijken en ze hebben er kikkererwten! Ik denk dat ik prima van Dornse maaltijden zou kunnen leven.

De passage waar de maaltijd in de foto op geïnspireerd is vindt ook plaats in Dorne:

A Dornish meal

Toen de zon onderging koelde het af en gingen de kinderen naar binnen op zoek naar avondeten. De vorst bleef nog steeds onder zijn sinaasappelbomen zitten uitkijken over de stille bassins en de zee daarachter. Een bediende bracht hem een schaal purperen olijven met plat brood, kaas en kikkererwtenpastei.

    – George R.R. Martin, Een Feestmaal voor Kraaien (Vertaling door Renee Vink)

(In het origineel stond “chickpea paste”, vandaar dat ik hummus heb gemaakt. Maar kikkererwtenpastei klinkt ook niet slecht…)

De kaas is in dit geval de feta van Vegetarian Times, de kikkererwtenpuree is een simpele hummus en het platbrood is gemaakt van meel, zout, gist en water dat ik heb uitgerold en gebakken in een koekenpan.

Serveer met rode wijn.

(Reacties)

Advertisements