Pompoenpastei met champignons en witte bonen (Kiki’s Delivery Service)

(English version)

Pumpkin pie

Ik kreeg de inspiratie om dit te maken tijdens het lezen van de blog van Anna the Red, die een reeks van posts heeft waarin ze gerechten uit Ghibli-films namaakt. Het grootste deel is niet vegetarisch maar ik vind het toch heel leuk om haar creaties te bekijken.  Kiki’s Delivery Service is een van mijn favoriete Ghibli-films (een heksje, een zwart katje, een jongetje dat van zijn fiets een vliegmachine maakt — zoveel schattigs) en ik had een pompoen liggen dus ik besloot om een versie van deze pompoenpastei te maken.

De maaltijden die Kiki eet in deze film zijn niet bijzonder interessant. Ze is net haar eigen bedrijfje begonnen en probeert meer uit haar budget te halen door op pannenkoeken te leven (melk voor Jiji de kat) terwijl ze een klantenkring opbouwt. Omdat ze haar bezorgbedrijfje echter runt vanuit een bakkerij zien we haar wel vaak omringd door eten. Dit specifieke gerecht, dat in de film omschreven wordt als een pompoenpastei met haring, is een van de eerste dingen die Kiki op haar bezemsteel de stad door draagt na het beginnen van haar nieuwe baan.

Op Youtube en blogs vind je best veel mensen die de pastei hebben nagemaakt. Veel daarvan volgen ongeveer hetzelfde recept als Anna the Red: een laag pompoenpuree, een laag vis en een laag roomsaus afgedekt met taartdeeg. Toch zien we in de film nooit de binnenkant van de pastei en omdat ik sowieso veranderingen zou maken bij het veganiseren heb ik uiteindelijk maar een heel ander gerecht gemaakt. Ik heb champignons gebruikt in plaats van vis, bonen toegevoegd voor extra eiwit en de pompoen tot een stoofpotje gekookt met ui, prei en kruiden. De voornaamste overeenkomsten met de pastei uit de film zijn de decoratie bovenop en het feit dat er pompoen in zit.

Mijn taartdeeg is gebaseerd op dat uit Vegan Brunch. Ik had niet de goede ingrediënten en in eerste instantie was het compleet mislukt, maar uiteindelijk kon ik het toch redelijk goed uitrollen en er zelfs iets visvormigs uit snijden. :) Het resultaat smaakte heel goed, maar ik heb geen exact recept opgeschreven. Het ging ongeveer zo:

Bak plakjes champignons (250 g) in een koekenpan met fijngesneden knoflook tot ze bruin zijn. Schep ze even in een schaaltje en bak dan een ui (in halve ringen), een prei (ook in halve ringen) en nog wat knoflook in dezelfde pan. Voeg blokjes pompoen (ik nam een flespompoen van zo’n 700 g) en gedroogde kruiden toe (ik had tijm, salie en rozemarijn). Roer even door, voeg een halve liter groentebouillon toe, dek de pan af om die aan de kook te brengen en laat alles een minuut of 10 zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Voeg dan kikkererwten of witte bonen toe (zo’n 250 g) en doe de champignons ook weer in de pan. Roer in een apart kommetje een paar lepels bloem of maizena met wat water tot een papje. Voeg dit mengsel toe aan het stoofpotje, meng er nog wat zwarte peper en fijngesneden verse peterselie doorheen, roer alles goed door elkaar en laat zachtjes koken tot de stoofpot een beetje is ingedikt. Giet de inhoud van de pan in een ovenschaal en dek af met een vel taartdeeg. Decoreer met stukjes deeg en olijven als je daar zin in hebt. Zet de pastei in de oven tot — ik ben vergeten bij te houden hoe lang en hoe heet, maar ik denk zo’n 30 minuten op 180 °C? tot het deeg mooi bruin is.

(Reacties)