Poffertjes!

(English version)

PoffertjesToen ik vorige week een foto van poffertjes liet zien in een MoFo post kreeg ik een paar verzoeken voor het recept. Ik wist niet meer precies hoe ik ze had gemaakt, dus dit leek me het perfecte excuus om ze nog eens te maken. De foto’s die ik vandaag maakte zijn iets druileriger dan die van afgelopen zomer, maar dat is wel toepasselijk want poffertjes passen goed bij koud weer.

Ik begon met het basisrecept voor poffertjes van dit wikipedia-artikel, veganiseerde het en maakte een paar aanpassingen. Hier is mijn versie:

Making poffertjes!Ingrediënten:
500 ml (2 volle cups) sojamelk
2 eetlepels suiker of keukenstroop
1 1/2 theelepel instantgist
1 eetlepel zonnebloemolie (of gesmolten margarine of andere olie met neutrale smaak) en nog wat meer om de pan in te vetten
140 g (1 cup) tarwebloem
130 g (1 cup) boekweitmeel
1/2 theelepel zout

1. Meng in een grote kom de sojamelk, suiker, gist en olie door elkaar. Voeg tarwebloem, het boekweitmeel en het zout toe en meng tot een glad beslag. Dek de kom af met een theedoek en en laat hem ongeveer een uur rusten.

2. Als het beslag bijna klaar is met rusten (het zal niet veel rijzen) kun je de poffertjespan invetten en voorverwarmen. Zet hem op het gas boven laag vuur (Wikipedia raadt hoog vuur aan, maar ik begin liever met laag) tot de pan goed heet is. Als je de poffertjes in een wafelijzer maakt kun je misschien de gebruiksaanwijzing opvolgen, maar ik heb die van mij gewoon op de middelste stand gebakken en dat ging prima.

3. Schep het beslag in de uithollingen in de pan: ik gebruik een maatlepel en gebruik ongeveer een eetlepel beslag per poffertje. Draai de poffertjes om als de bovenkant droog is en de onderkant bruin — dit kan heel snel gaan, dus hou ze goed in de gaten. Als ze aan de pan plakken kun je het hoekje van je spatel gebruiken om ze voorzichtig los te krijgen.

4. Haal de poffertjes uit de pan als ze aan allebei de kanten gebakken zijn, vet de pan opnieuw in als dat nodig is en herhaal de vorige stap met de rest van het beslag.

5. Serveer de pannenkoekjes met margarine, poedersuiker en/of keukenstroop. Eet smakelijk!

Poffertjespan (plus kitty)Ik heb de poffertjes gemaakt in deze gietijzeren pan. (Molly wilde graag op de foto, wat bijna nooit gebeurt, dus dat mocht natuurlijk!). Ik weet niet precies waar hij vandaan komt, alleen dat mijn ouders hem al heel lang hebben en dat er “Koopmans” op de onderkant staat. Naast de pan heb ik ook een wafelijzer waar je poffertjes in kunt maken:

Waffle iron with poffertje platesIk heb het van mijn oma gekregen om wafels te maken maar er zitten losse platen in zodat je er ook tosti’s in kan bakken en de platen hierboven lijken me perfect voor poffertjes. (Update: dat zijn ze inderdaad!)

Misschien heb je geen poffertjespan én geen poffertjesijzer, maar geen zorgen! Ik heb vandaag geprobeerd om poffertjes in een gewone koekenpan te maken door er kleine klodders beslag in te bakken dat werkte ook:

Poffertjes made in a regular frying panZe zijn iets platter en ongelijker qua vorm, maar bijna net zo lekker.

(Reacties)

Advertisements