Marktlog: Panini en crostini, pittige scramble en granaatappelpudding

(English version)

Tijd voor een nieuwe marktlog!

Marktdag 24 juni 2015
Dit is wat ik kocht: een zak chilipepers, een heleboel snijbiet, een heleboel veldsla, een zak spinazie, 5 broodjes, granaatappels, oranje paprika’s, champignons, aardbeien, verse kruiden (munt, peterselie en koriander), superschattige mini-aubergines en gedroogde oregano. Dit is alweer een tijdje geleden, maar volgens mij was alles €1 behalve de aardbeien (die waren denk ik €1,50).

Dit paste allemaal maar net in de koelkast, dus als eerste maakte ik dit:

Gegrilde paprika's, chimichurrisaus, harissa, ingelegde pepertjes, peterseliepesto, en bruschetta van oranje paprika Crostini

Dingen in potjes! Zo nemen ze veel minder ruimte in beslag. De meeste peterselie en koriander gingen op in chimichurrisaus en peterseliepesto. De de vorige keer dat ik pepertjes had gekocht vond ik de ingelegde pepertjes en harissa heel lekker, dus daar maakte ik ook weer twee potjes van.

Mijn vriend had een kant-en-klare paprikabruschetta ontdekt die hij lekker vond, dus die wilde ik proberen na te maken. Ik heb het grootste deel van de paprika’s geroosterd en er een paar gemengd met knoflook, kruiden, olie, zout en azijn. Andere crostini in de foto: pesto & tomaat, chimichurri & geroosterde paprika, aardbei & munt en geroerbakte aubergine.

Aubergine met knoflook, chilipeper en munt Kikkererwtenmeelscramble met sumac, peterselie en hazelnoten

Mijn nieuwe favoriete manier om aubergines klaar te maken (geïnspireerd door dit recept van The Kitchn): marineer ze in olie met knoflook, chili en kruiden en roerbak ze tot ze gaar zijn en een beetje gebruind. Voeg een scheutje water of wijn toe als ze bijna klaar zijn, en dek de pan even af met een deksel als je ze extra zacht wilt hebben.

De restjes aubergine at ik bij een kikkererwtenmeelscramble geïnspireerd op dit recept van Serious Eats (met hazelnoten in plaats van pijnboompitten). Pas tijdens mijn eerste hap herinnerde ik me dat ik niet de moeite had genomen om de zaadjes uit de pepertjes te halen en dat de harissa veeel te pittig was voor mij. Oeps. Mijn vriend lustte hem gelukkig wel, en de scramble vonden we allebei lekker.

Platbroodpizza Panini Panini

Links: een snelle pizza van een overgebleven platbrood met champignons, aubergines, bladgroenten, en  zonnebloempittenroom erbovenop.

Rechts en in het midden: panini!

Granaatappelpudding Granaatappelijsblokjes

Na een paar dagen werd het zo warm dat ik eigenlijk alleen nog maar ijsjes, water en fruit wilde eten, maar ik heb toch nog twee nieuwe dingen geprobeerd. Agarpudding stond nog op dat lijstje met kookvoornemens dat ik steeds vergeet. Deze is met granaatappelsap (van geprakte/gezeefde granaatappelpitten), citroensap, suiker en water. Ik had niet genoeg agar om de hele puddingvorm te vullen (misschien is dat waarom hij er niet in één stuk uit wilde komen) maar ik vond dat hij best goed gelukt was voor een eerste poging. Met de rest van het sap heb ik granaatappelijsblokjes gemaakt in hartjesvormpjes. <3 <3 <3 Het was een beetje en gedoe om het sap uit de granaatappelpitjes te krijgen, maar in ieder geval hebben de pudding en drankjes ons door de hittegolf heen geholpen.

Vegan Month of Food 2015

(Banner door Amey van Vegan Eats & Treats)

Tot slot: VeganMoFo 2015 komt eraan! Het begint op 1 september en hier en hier kun je er alles over lezen (of hier in het Nederlands). Ik heb me nog niet ingeschreven (ik ben nog aan het brainstormen over ideeën) maar heb nu al zin om alle posts te lezen!

(Reacties)