Mijn favoriete keukenspullen

(English version)

Kitchen things

Vorige week hebben Julie (van My Apologies for the Novel) en Rosie (Rosie’s Vegan Kitchen) mij genomineerd voor een Liebster-award. Het idee daarvan is dat je 10 vragen beantwoordt en weer 10 nieuwe vragen bedenkt voor de mensen die jij zelf nomineert. Nou ben ik altijd heel slecht in dat soort vragenlijstjes (te besluiteloos, denk ik?), maar ze hadden wel leuke vragen bedacht. Een van Julie’s vragen ging over je favoriete keukengerei en het leek me wel leuk om daar een aparte post over te schrijven. Dit zijn een paar van mijn favorieten die ik bijna elke dag gebruik:

1. Mes en snijplank: Deze twee worden vaak genoemd als de essentiële benodigdheden voor elke keuken en daar ben ik het mee eens. Ik heb een middelgroot mes van Ikea en die vind ik precies goed. Ik gebruik regelmatig een slijpertje zodat het mes altijd scherp is als ik hem nodig heb. De snijplank van bamboe kreeg ik van m’n moeder en ik ben er heel blij mee – de grootte is goed en hij is makkelijk schoon te maken.

2. Staafmixer: Ik laat mijn staafmixers volgens mij een beetje te hard werken want sinds ik op mezelf woon heb ik er al een paar versleten, maar ze zijn ook zo handig! Ik gebruik de mijne voor soepen en sauzen, maar ook wel voor dikkere dingen als pesto en smoothies en spreads – in dat geval zorg ik wel dat de ingrediënten al zo klein mogelijk zijn en dat er genoeg vloeistof bijzit.

3. Sterke houten lepel: Is dit nou een spatel of een lepel? Ik gebruik ‘m in ieder geval om te roeren. Als ik brood bak probeer ik het deeg altijd zo lang mogelijk met een roeren voor ik begin met kneden. Dit lijkt te helpen zodat het deeg al redelijk stevig is en minder aan je handen plakt. Hiervoor heb je wel een heel stevige lepel nodig. Deze mooie olijfhouten spatel kreeg ik van een vriendin toen ze terugkwam van een vakantie op Samos en sindsdien gebruik ik hem een paar keer per week.

4. Dunne spatel: Ik gebruik graag plastic spatels omdat al mijn koekenpannen een oppervlak hebben dat snel zou beschadigen door metaal (anti-aanbaklaag of geëmailleerd gietijzer). Deze (ook van Ikea) is dun en flexibel, dus perfect voor het omdraaien van pannenkoeken of burgers (die bij mij de neiging hebben om uit elkaar te vallen). Als ik nog maar één spatel mocht hebben, dan zou ik deze houden.

5. Lege appelmoespotten: Mijn keuken staat vol met dit soort glazen potten die ik steeds afwas en opnieuw gebruik. Waarom appelmoespotten? Nou, vroeger was een dikke laag appelmoes het enige wat ervoor zorgde dat m’n vriend z’n groente lustte. Tegenwoordig eten we het nog maar af en toe, maar over de jaren zijn er best veel potten doorheen gegaan. Verder zijn ze makkelijk af te wassen en ik vind het een fijne maat voor gedroogde pasta, peulvruchten, granen – eigenlijk van alles. Sommige specifieke ingrediënten (zoals grote zakken rijst) berg ik op in grotere potten met beugelsluiting, maar ik vind appelmoespotten hergebruiken wel een fijn goedkoop alternatief.

6. Houten aanrechtblad: Dit is eigenlijk een losse plank die ik neerleg of weghaal afhankelijk van hoeveel ruimte ik nodig heb. Ik heb het van mijn ouders gekregen nadat zij hetzelfde hout hadden gebruikt in hun eigen keuken en nu maak ik er elke dag gebruik van. Meestal leg ik hem bovenop de wasmachine zodat ik daar een heel extra werkblad heb. De rest van mijn aanrechtblad is metaal en lastig goed schoon te maken, dus deze plank vind ik veel fijner voor bijvoorbeeld het kneden en uitrollen van deeg (of voor het maken van foto’s!).

(Reacties)

Advertisements