Marktlog: witlof en tomaat in bladerdeeg en vegan bitterballen

(English version)

Market day 4 November

De markt was al bijna voorbij toen ik er deze keer aankwam, dus ik kon niet alles vinden wat ik wil wilde maar ik kreeg wel korting. Dit is waar ik mee thuiskwam (in het donker, vandaar de aangesneden kool op de foto die ik de volgende dag pas nam): zeven zoete aardappelen voor €0,5o, elf gele paprika’s voor €0,50, een rodekool voor €0,50, tomaatjes voor €0,50, champignons voor €1, kleine aubergines voor €1, en vijf stronken witlof voor €1.

En zo aten we het op: het stoofpotje met gele paprika, aubergine en kikkererwtenmeelknoedels waar ik eerder over postte, zoete-aardappelfriet uit de oven, koolsalade, een soort hartige cobbler met zoete aardappel en witte bonen, bladerdeegflapjes met geroosterde tomaat en witlof, aardappel met gestoofde rodekool, roerbakgerechten, en champignonbitterballen.

Endive and tomatoes Endive and tomato pastries

Dit gerecht was geïnspireerd op iets dat mijn moeder weleens maakte (origineel recept hier). Het origineel bestaat uit gekookte witlof, gedroogde tomaat en kaas gewikkeld in bladerdeeg. Natuurlijk zou je dit makkelijk kunnen veganiseren met vegan kaas en kant-en-klaar bladerdeeg, maar ik wilde het proberen met een kaassaus en zelfgemaakt deeg. Het deeg was niet wat ik wilde maar de andere onderdelen waren goed. Ik heb wat gehalveerde tomaatjes zo’n 50 minuten in de oven geroosterd op 200 °C en de venkel erbij gelegd zodat ik die niet in een aparte pan hoefde te koken. Daarna heb ik de groenten in deeg gevouwen met een laag kaassaus gebaseerd op dit recept van Vegetus en ze gebakken tot ze knapperig waren. Als je niet van de bittere smaak van witlof houdt: ik denk dat dit soort gerechten een prima manier zijn om eraan te wennen.

Bitterballen

En als laatste maakte ik voor het eerst zelf bitterballen. Normaalgesproken bestaan die uit een soort vleesragout die in balletjes wordt gerold en daarna gepaneerd, gefrituurd en geserveerd met mosterd. Ik ben er vrij zeker van dat deze vooral worden gegeten in Nederland en België, maar als je ergens anders woont en ook zoiets hebt gegeten dan zou ik er graag over horen! :)

Ik verwachte een beetje dat dit experiment een ramp zou zijn want bitterballen uit de winkel zijn bij mij veel te vaak in de frituurpan uit elkaar gevallen, maar deze bleven allemaal mooi heel. Ik heb alleen een foto van de ballen gemaakt voor ze gebakken waren, dus hierboven zijn ze nog erg bleek, maar ze kwamen mooi bruin en knapperig uit de pan. Ik heb de ragout met champignons gemaakt in plaats van vlees en olie in plaats van boter, en ik heb een kikkererwtenmeelbeslagje gebruikt zodat het paneermeel bleef plakken. Ik zou graag een volledig recept posten maar dan moet ik ze eerst nog eens maken (zielig hè?).

(Reacties)