Marktlog: samosa’s, spanakopita, gekleurde wortels en heel veel dille (met extra konijnenfilmpje!)

(English version)

Dit sjouwde ik vorige maand mee naar huis van de markt:

Haagse Markt, 10 December 2014

Twee trossen rijpe bananen, vijf venkels, zes bossen dille, een zak rode uien, een zak wortels in verschillende kleuren, twee stronken broccoli en twee ananassen; alles voor 7 euro.

Veel kramen op de Haagse Markt verkopen hun groenten in porties van 1 euro en daar ga ik meestal op af: je ziet meteen hoeveel je krijgt voor je geld, en hele euro’s zijn makkelijk af te rekenen met contant geld. Je krijgt zo grotere hoeveelheden dan je bij de supermarkt zou kopen, maar ik vind het leuk om nieuwe manieren te vinden om dezelfde groente te eten zonder ze zat te worden. Met meerdere trossen bananen weet ik inmiddels wel raad (die gaan in baksels of havermout), maar zes bossen dille had ik nog nooit gekocht. Ik was even bang dat ik de hele week alleen maar dingen met dillesmaak zou eten, en dat gebeurde ook bijna:

Roasted vegetables, dill hummus, dill bread

Dit was dillebrood met dillehummus en geroosterde groenten. Ik vond het brood en de hummus erg lekker, maar ik was blij dat ik geen extra dille meer door de groente heb gedaan. O, en vind je die paarse wortels niet mooi?

Roasted purple carrots with dill and sunflower seed dip

Hier heb ik nog meer van de paars-oranje wortels in de oven geroosterd met komijn, paprikapoeder en chilipoeder en geserveerd met een dilledip op basis van zonnebloempitten. Het is jammer dat het felle paars op de foto’s niet zo goed te zien is (ze lijken bijna verbrand, maar da’s donkerpaars) – ik zal snel nog eens een betere foto maken.

Uiteindelijk was ik best veel tijd kwijt aan het schoonmaken en uitzoeken van de dille en een deel ervan werd al een beetje slijmerig, dus misschien zou het de volgende keer toch beter zijn om iets meer te betalen voor één mooie bos. Aan de andere kant heb ik nu een grote voorraad dille in de vriezer en kreeg ik op het NVV-forum een boel  suggesties om die op te maken.

Spanakopita Pineapple chutney with lentil samosas

Links: Een van die suggesties stond al heel lang op mijn kooklijstje, namelijk spanakopita. Ik bekeek een paar recepten (onder andere die uit Vegan with a Vengeance en The Mediterranean Vegan Kitchen) en maakte mijn eigen versie met bevroren spinazie, tofu, ui, knoflook, kappertjes, olijven, kruiden en citroensap. In veel recepten gaat er edelgist door de tofu om feta na te bootsen, maar die had ik net opgemaakt en de olijven vond ik er ook goed bij passen. Mijn filodeeg valt altijd uit elkaar dus toen de driehoekjes niet meer lukten ging ik over op kleine ovenschoteltjes.

Rechts: een ananaschutney (die nogal donker was door de basterdsuiker) en samosa’s gevuld met linzen, aardappel, en gele wortel. Ik gebruikte de methode die hier staat en maakte een vulling met wat ik nog over had. Het kost even tijd, maar ik vind samosa’s altijd heel leuk om te maken (en te eten).

Andere dingen die we hebben gemaakt: gemarmerde bananencake van de PPK, een mislukte banoffee pie, havermoutpap met banaan, broccolistamppot, broccolisoep met dille, popcorn met dille (op aanraden van Bianca), venkelsalades, en de wortelgroenten uit de oven met appel en rozemarijn uit het kookboek Veg! (heerlijk recept).

En dan nu nog wat écht konijneneten: Ik had een paar wortels over toen ik naar mijn ouders ging voor de feestdagen, dus het leek me leuk om ze mee te nemen om aan ons konijntje te laten proeven. Toen las ik deze post van Iris over een konijnvriendelijk kerstmenu en besloten we dat Amina ook een mooi opgemaakte kerstlunch moest krijgen:

Bunny meal

Dunne plakjes paarse en witte wortel, peterselie en koriander eromheen, en een boerenkoolblaadje met een appelhartje in het midden. Zie het filmpje hieronder (of klik hier) om te zien wat ze ervan vond. (Ze was in de rui, vandaar dat haar vacht er een beetje versleten uitziet!)

Amina's Christmas lunch

Ze heeft niet heel haar bord leeggegeten (ze moest snel weer verder met door de tuin huppelen) maar volgens mij vond ze het best leuk om van alles wat te proeven. :)

(Reacties)

Advertisements