Marktlog: bull’s blood, harissa en ingelegde wortels en pepertjes

(English version)

Market day 7 January 2014

It is alweer een tijdje geleden dat ik een marktlog heb gepost! De paarse wortels en het bietenblad noemde ik al in deze pastapost; hier is wat ik nog meer kocht:

Drie bosjes lente-ui (€1), een zak paarse wortels (€1), een zak rode pepertjes (€1), drie bakjes bietenblad “bull’s blood” (€1), tien gele paprika’s (€1), drie stronken romanesco (€1) en twee bosjes peterselie en een bos koriander (€1). Ik nam ook twee ananassen mee (€1) maar die zaten nog in mijn tas toen ik de foto nam.

De paarse blaadjes had ik nog nooit gezien en op de verpakking stond alleen “bull’s blood”. Google vertelde me dat het een soort bietenblad was en dat het lijkt op spinazie, dus we hebben het geroerbakt en op pizza gedaan met paprika, bosui, seitanstukjes en een pesto van koriander en peterselie. Niet slecht.

Omdat de blaadjes zo klein zijn, smaken ze rauw ook erg lekker. Ze waren bijna dezelfde kleur als de paarse wortels, wat (vond ik) voor mooie salades zorgde:

Harissa Purple salad + toast with hummus

De salade hierboven was met bietenblad, paarse wortel en rode ui met een simpele vinaigrette. Erbij had ik brood met hummus en nog meer toppings: vooraan een romanescotapenade gebaseerd op dit recept, maar dan met miso in plaats van ansjovis (een tip die ik las op Bryanna Clark Grogan’s blog); achteraan een harissa gemaakt van de rode pepertjes.

Ik heb niet een heel hoge tolerantie voor pittig eten dus aan de hoeveelheden kun je wel zien dat deze harissa niet zo sterk was (volgende keer laat ik iets meer van de zaadjes in de pepers zitten!) maar erg lekker was hij wel. Ik keek onder andere naar de recepten van Smitten Kitchen en The Kitchn en delicious. en maakte mijn eigen versie met rode pepertjes, olijfolie, knoflook, geroosterde koriander- en karwijzaadjes, gemalen komijn, en zout.

Rice cakes with hummus, parsley and coriander pesto, and quick-pickled carrots

Ik wilde een soort quick pickle maken van de wortels om ze langer te kunnen bewaren, dus had ze even gekookt in azijn met zout en suiker en een poosje laten staan. Op de een of andere manier werden ze daardoor knalrood! Niet wat ik had verwacht, maar het maakte mijn middagsnack van rijstwafels met hummus (met peterseliepesto onder de wortels) zeker een stuk interessanter om naar te kijken.

Enchiladas Quick-pickled chillies

Toen ik de wortels had ingelegd, zag ik Rachel Khoo iets vergelijkbaars doen met chilipepertjes, dus dat besloot ik ook te doen. Mijn versie was met gewone azijn in plaats van rijstazijn maar ze waren nog steeds erg lekker — minder heet dan rauwe pepertjes, maar vol van smaak en heel fijn om in de koelkast te hebben. Ik heb ze gebruikt in maisbrood, op broodjes en bovenop de enchilada’s hierboven.

Ik ben heel blij met wat ik deze keer allemaal heb ontdekt. Vaak gebruik ik maar een paar pepertjes tegelijk en laat ik de rest uitdrogen, maar misschien koop ik er de volgende keer wel extra om meer harissa en ingelegde pepertjes te maken. Ik ben ook nieuwsgierig naar de manier waarop de regenboogwortels van kleur lijken te veranderen. Zo had mijn moeder er een soep van gemaakt die er van zichzelf niet zo smakelijk uitzag (een gepureerde regenboog is blijkbaar grijs), maar toen ze er limoen overheen sprenkelde verschenen er mooie oranje vlekjes in. Ik ga vaker regenboogwortels kopen als ik ze tegenkom — ik vraag me af of ze nog meer verrassende eigenschappen hebben. :)

(Reacties)

Advertisements