Knoedels van kikkererwtenmeel met gele paprika in tomatensaus

(English version)

Knoedels van kikkererwtenmeel met gele paprika in tomatensaus

Ik maakte dit stoofpotje voor het eerst nadat ik steeds blogposts had gezien over shakshuka, een gerecht met eieren in een pittige tomatensaus. Shakshuka heb ik nog nooit gegeten maar ik probeerde me een vegan versie voor te stellen, en als ik aan eieren vervangen denk, dan denk ik aan kikkererwtenmeel. Natuurlijk lijken deze knoedels totaal niet op ei — en je wilt ze zeker niet zacht koken en je er geroosterd brood in dopen — maar ik vond dit stoofpotje zo lekker dat ik toch het recept wilde delen. Vegan shakshuka zal ik ergens anders moeten zoeken (Terry Hope Romero heeft een recept dat ik heel graag wil proberen!).

Ik heb verschillende versies van de saus gemaakt (sommige met alleen ui en paprika en een andere met stukjes kerstomaat erdoor) dus als je niet van aubergine houdt kun je die prima weglaten. Als je op mij lijkt en je van pittig eten moet huilen, ga dan niet de held uithangen en haal gewoon de zaadjes uit de rode peper. Ooit komen we er misschien wel.

Ik heb dit recept uitgeschreven zoals ik het maak, namelijk door de groenten aan de pan toe te voegen terwijl ik ze snijd, maar als je van mise en place houd kun je alles natuurlijk ook van tevoren snijden. Ik vind het een prima eenpansmaaltijd op zichzelf, maar ik zou zeker geen nee zeggen tegen wat vers brood voor erbij.

[Opmerking speciaal voor mensen die op de Nederlandse pagina hebben geklikt: Vinden jullie “knoedel” ook zo’n schattig woord? Ik zeg meestal in het Nederlands ook gewoon dumpling maar ik ben er eigenlijk voor dat we allemaal vaker “knoedel” gaan zeggen.]

Knoedels van kikkererwtenmeel met gele paprika en aubergine in tomatensaus

Voor de saus:
1 eetlepel olijfolie
1 ui, eerst in kwarten en daarna in dunne plakjes gesneden
1 middelgrote aubergine (of een handvol kleintjes), eerst in vieren en daarna in plakjes van 1/2 cm gesneden
3-4 gele paprika’s, in stukjes van 2 cm
3 tenen knoflook, fijngesneden
1-2 rode pepertjes, in dunne plakjes
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 teelepel paprikapoeder (gerookt paprikapoeder is heerlijk, zoet paprikapoeder is goedkoop; ik gebruik een mengsel van beide)
500 g (ongeveer 2 cups) passata di pomodori
verse koriander en/of peterselie (optioneel)

Voor de knoedels:
100 gram (ongeveer 3/4 cup, een beetje aangestampt) kikkererwtenmeel
1/4 theelepel zout
3/4 theelepel bakpoeder
1 theelepel oregano
1 eetlepel olijfolie
ongeveer 75 ml (5 eetlepels) water

1. Zet een grote koekenpan of hapjespan boven laag tot middelhoog vuur en doe hier de olijfolie in. Snijd de ui in kwarten en in plakjes en voeg die toe aan de pan. Blijf zo nu en dan roeren terwijl je de rest van de groenten snijd.

2. Snijd de aubergine afhankelijk van de grootte door de helft of in kwarten en dan in plakjes van 1/2 cm. Doe die bij de ui in de pan. Verwijder de steeltjes en zaadjes van de paprika’s, snijd ze in grove stukjes, en meng ze door de ui en aubergine. Snijd de knoflook fijn, snijd de rode peper in dunne plakjes (verwijder de zaadjes als je dat wilt) en voeg die ook allebei toe aan de pan.

3. Voeg de komijn, het paprikapoeder en de passata toe aan de pan, roer om de groente met de saus te bedekken, zet het vuur hoger, en dek de pan af om alles zachtjes aan de kook te brengen terwijl je het beslag voor de knoedels maakt.

4. Roer om de knoedels te maken het kikkererwtenmeel, het bakpoeder, het zout en de oregano door elkaar in een kleine mengkom. Voeg de olijfolie toe en roer het water er beetje bij beetje doorheen; begin met een paar eetlepels water en roer tot een glad mengsel — in mijn ervaring helpt dit om klontjes te voorkomen. Het beslag moet dik zijn maar behoorlijk glad.

5. Zet het vuur laag zodra de saus in de pan aan de kook is gekomen en voeg de knoedels toe door klodders beslag ter grootte van een theelepel over de saus te verspreiden. Doe het deksel weer op de pan en laat de saus pruttelen tot de groenten zacht zijn en de knoedels gaar; in mijn ervaring kan dit 10-20 minuten duren afhankelijk van hoe goed het deksel sluit. Als je met een vinger op een knoedel duwt moet het oppervlak terugspringen; als het alleen indeukt moet het nog even doorgaren.

6. Schep de saus en knoedels in kommetjes, besprenkel ze met verse kruiden (als je die gebruikt) en serveer ze zo of met brood erbij.

Knoedels van kikkererwtenmeel met gele paprika in tomatensaus

(Reacties)