Kerriesoep met linzen en rijst

(English version)

Curry soup

Ik maak deze soep de laatste tijd vaak terwijl ik probeer te wennen aan het koude weer: er gaan ingrediënten in die ik meestal op voorraad heb, dus ik hoef niet de regen in om boodschappen te doen, en er is niet veel snijden of voorbereiden voor nodig dus ik kan alles gewoon in de pan doen en me onder een deken bij de verwarming verstoppen terwijl alles kookt. Het recept is best budgetvriendelijk (soms laat ik de kokosmelk weg, maar voeg die zeker toe als je die hebt!) en je kan er extra groenten in doen als je wilt. Ik heb dit gemaakt met bloemkool, kikkererwten, boerenkool, aardappel—maar de basisversie is nog steeds mijn favoriet.

Dit is een enigszins aangepaste versie van een recept uit mijn moeders receptenmap (zijn maakt hem ook vaak). Het origineel staat op een tijdschriftenknipsel met geen andere informatie dus ik kan je helaas niet vertellen van wie het is. Wie het ook heeft bedacht: dankjewel! :)

Kerriesoep met linzen en rijst

1 eetlepel olijfolie
2 uien, in dunne halve ringen
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 of 2 rode pepertjes, in dunne plakjes
2 eetlepels kerriepoeder
1 1/2 liter (zo’n 6 cups) groentebouillon
150 gram (3/4 cup) zilvervliesrijst
150 gram (3/4 cup) rode linzen
200 ml kokosmelk
geroosterd amandelschaafsel en verse koriander (optioneel)

1. Verwarm de olijfolie in een soeppan boven middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en bak die tot ze glazig zijn (zo’n tien minuten).

2. Roer de rode peper en het kerriepoeder door de ui en bak ze nog een minuutje mee. Voeg dan de bouillon en zilvervliesrijst toe. Spoel de rode linzen af in een zeef onder koud water en doe ze ook in de pan. Breng de bouillon aan de kook, dek de pan af en laat de soep koken tot de rijst gaar is en de linzen uit elkaar vallen (zo’n 40 minuten).

3. Roer de kokosmelk door de soep en serveer die met verse koriander, geroosterde amandelen en/of brood.

(Reacties)