Inhaalpost: marktfoto’s

(English version)

Begin dit jaar had ik het idee om elke week een foto van m’n marktaankopen te posten en zo een soort kookdagboekje bij te houden van recepten en ideeën om al die groenten weer op te gebruiken. Ik heb wel vaak de marktfoto’s op Flickr geplaatst maar ik vergat steeds om de gerechten zelf op de foto te zetten. Mijn voornemen voor MoFo is om dit beter bij te houden, maar eerst even een inhaalpost met een paar groentefoto’s van de afgelopen maanden.

Market day (30 July 2014)

Van de markt: bananen (€1), ronde gele en groene courgettes (€1), drie bossen verse peterselie en koriander (€1), wortels (€1), venkel (€1), aalbessen (€1), vier artisjokken (€1) en tweemaal een grote paksoi (wat is het meervoud van paksoi?) (€1).

Hoe we het allemaal hebben gegeten: artisjokken met vinaigrette, een cake met aalbessen, havermoutpap met banaan en aalbessen, kikkererwtenmeelpannenkoekjes met verse kruiden en veel soep en roerbakgerechten met de rest van de groente.

Noodle soup

Blijkbaar is deze soep (met miso, paksoi, udonnoedels, wortel, paksoi, en edamame) de enige van die dingen die ik op de foto heb gezet.

Market day (8 August 2014)

Van de markt: een zak spinazie (€1), een ananas (€1), een heleboel kleine artisjokjes (€1), knoflook (€1,50), een bos rucola (€1,25), gele paprika’s (€1), rode uien (€1), aardbeien (€1) en vier sterfruit (€1).

Hoe ik ze heb gebruikt: smoothies, pizza’s, spinaziesalade, gemarineerde artisjokhartjes, rucolapesto, zoetzure roerbakschotel met ananas, paprika, paksoi en tofu en een kokoscake met sterfruit.

Deze artisjokken waren al behoorlijk uitgedroogd, maar ik had nog nooit zulke kleintjes gevonden dus ik wilde ze voor die prijs niet laten liggen. Uiteindelijk heb ik bijna alle blaadjes en steeltjes verwijderd en alleen de hartjes gekookt. Daarna heb ik ze gemarineerd in olijfolie met knoflook en kruiden en ze  gebruikt op pizza, in salades en op brood. Zo had ik een grote portie luxe artisjokhartjes voor niet veel meer dan €1.

Coconut cake with starfruit

Sterfruit had ik nog nooit gekocht en toen ik thuiskwam en een stukje proefde was ik er ook niet zo weg van, maar na een paar dagen kleurden ze van groen naar geel en werden ze ook veel sappiger en zoeter. De laatste stukjes heb ik gebruikt voor bovenop deze kokoscake. Niet slecht! Toch vond ik hun vorm indrukwekkender dan hun smaak.

Market day (18 August 2014)

Van de markt: 2 bossen verse peterselie en een bos koriander voor €1, wortels voor €1, drie preien voor €1, twee bloemkolen voor €1, een heleboel snoeptomaatjes voor €1, perziken voor €1, twee kroppen sla voor €1, courgettes voor €1, allemaal peren die je bijna niet ziet in de foto voor €1 en twee doosjes aardbeien voor €2.

En zo aten we het op: allerlei salades, pizza’s, aardbeienijs, romige bloemkoolsoep met prei en dumplings en kikkererwten, linzengroentensoep, focaccia met tomaat en peterseliepesto, ovenschotel met groente en bloemkoolpuree. (De foto ziet er zonnig uit maar in de dagen daarna regende het veel, vandaar de soep en ovenshotel.)

Het fruit eten we meestal los. Ik vind het leuk om taarten en muffins te maken, maar ik kan weinig recepten bedenken die mijn lievelingsfruit écht lekkerder maken dan het al is. Nu had ik echter te maken met een heleboel fruitvliegjes die me voor probeerden te zijn, dus moest ik alles extra snel opeten.

Salad with peaches and almonds

Bijvoorbeeld in deze salade (met perzik, sla, rode ui, courgetteslierten en gehakte amandelen).

Chocolate cake with pears and almonds

En okee, dit chocoladetaartje (met peer, chocoladeganache en gesuikerde amandelen) was het opofferen van een paar verse peren ook zeker waard. De basis was een experiment dat uiteindelijk meer een brownie werd dan een cake en daar had ik helemaal geen problemen mee.

Dit waren een paar van mijn favoriete marktvondsten van de afgelopen maanden. Binnenkort weer een recenter markt/kookdagboekje!

(Reacties)

Advertisements