Go green! (MiniMoFo maart)

[EN/NL]

Hoi. Lang geleden, zeg. Ik mis het bloggen! Er staan een paar halve posts in m’n concepten die ik hopelijk nog af ga maken, maar in de tussentijd wilde ik laten zien wat ik de laatste tijd zoal heb gekookt. Ik heb het MiniMoFo-thema* van deze maand, Go green, gebruikt als inspiratie voor mijn meest recente marktaankopen:

P1270726g
Ik kocht venkel, prei, verse peterselie en koriander, paksoi, lente-ui, spruitjes, babycourgettes en mango’s (ik had fruit nodig dus heb ik groene uitgezocht zodat ze de goede kleur hadden, haha). Ik haalde alles bij de Haagse Markt, waar groente en fruit over het algemeen heel betaalbaar zijn (dit was in totaal € 8,00).

venkelrisotto, paksoisoep b
De courgettes waren al niet meer zo vers, dus die wilde ik zo snel mogelijk opmaken. Ik heb ze in de oven gebakken met olijfolie en zout en gegeten bij een venkelrisotto met de vegan spekjes van Vivera. Ik ben gek op alles met venkel – deze risotto was daarop geen uitzondering en de spekjes pasten er heel goed bij.

Het voelde nog niet bepaald als lente, dus ik heb de laatste tijd veel soep gekookt. Die hierboven, met paksoi, tofu, zoete aardappel, lente-ui en sambal, is perfect voor koude lentedagen: een pittige bouillon om je op te warmen, en genoeg knapperige groenten voor als je eigenlijk al trek hebt in fris zomereten.

green soup and parsley bread d
Ik had per ongeluk de helft van de paksoi op een verkeerde plek in de koelkast gelegd, dus die was gedeeltelijk bevroren en slap. Niet ideaal voor knapperige roerbakgerechten, maar prima voor een romig soepje. Ik deed er ook prei en basilicum doorheen, en aan het eind wat sojayoghurt en lente-ui.

Het brood is Isa Chandra’s olijfoliebrood (een van mijn favorieten). Ik heb het deeg dit keer opgerold met peterseliepesto, want groen!

fennel spread and leek pasta b
Ik probeer altijd een hartige spread of dip in de koelkast te hebben. Deze keer heb ik er een gemaakt met zonnebloempitten en gebakken venkel. Hij was best lekker – vooral op toastjes met plakjes tomaat en augurk – maar naar mijn smaak nog niet venkelig genoeg. De volgende keer wil ik de venkel een poosje karamelliseren zodat de smaak echt geconcentreerd wordt.

Ik zocht een manier om al die preien op te maken (volgens mij had ik er een stuk of tien) en besefte dat ik ze zelden gebruik als het hoofdingrediënt van een gerecht. In dit recept van The Kitchn gaar je ze in de oven met witte wijn, knoflook en bouillon (ik gebruikte de vegan kippenbouillon van Bio Today) en dat eet je dan met pasta. Dit was verrassend lekker voor zo’n simpel gerecht, dus als je ooit een overschot aan preien hebt, is dit een goed recept om te maken en in te vriezen.

P1280159cDe spruitjes begonnen als een salade. Ik maakte een grote schaal vol – dungesneden spruitjes, blokjes zoete aardappel, lente-ui, geroosterde zonnebloempitjes en een dressing met verse koriander – en dacht dat ik er de hele week van zou eten en me daar heel gezond over zou voelen. Jammer genoeg was het gewoon niet zo lekker. Er bestaan vast heerlijke spruitjessalades en ik wil best een ander recept proberen, maar deze – meh. Toen hij een paar dagen onaangeraakt in de koelkast had gestaan, besloot ik er iets anders mee te maken.

Het nieuwe gerecht was een hartige galette met een knapperige volkorenbodem, een romige vulling van zonnebloempitten en sojayoghurt, en de spruitjes erbovenop. Dit was echt heel lekker. Ik wil het recept nog uitschrijven want ik wil het zeker vaker maken. Misschien was het iets minder gezond dan de oorspronkelijke salade – maar hé, eten kan alleen gezond zijn als je het ook echt op gaat eten, en dit smaakte zoveel beter.

* MiniMoFo’s zijn maandelijkse blog-uitdagingen van de organisatoren van de Vegan Month of Food. Het is me de afgelopen jaren niet gelukt om VeganMoFo te doen (een maand lang dagelijks bloggen), maar deze maandelijkse thema’s lijken me een leuke manier om mee te doen wanneer je zin en inspiratie hebt. Als je ook mee wilt doen, kijk dan op VeganMoFo.com voor maandelijkse thema’s en overzichtjes!