Gevulde druivenbladeren en geroosterde kikkererwten

(English version)

[W]hen the door finally opened it proved to be only the servants with her midday meal. “When might I see my father?” she asked, but none of them would answer. The [chickpeas] had been roasted with lemon and [spices]. With [them] were grape leaves stuffed with a mélange of raisins, onions, mushrooms, and fiery dragon peppers. “I am not hungry,” Arianne said. … “Take this away and bring me Prince Doran.” But they left the food, and her father did not come. After a while, hunger weakened her resolve, so she sat and ate.

– George R.R. Martin, A Feast for Crows

Roasted chickpeas and stuffed grape leaves

Oké, in de oorspronkelijke quote stonden geen kikkererwten, maar het is de Vegan Month of Food en ik wilde niemands eetlust bederven. :) Vorig jaar heb ik een paar maaltijden gemaakt die geïnspireerd waren op Game of Thrones, en ik ben blij dat het onderwerp van vandaaag me een excuus geeft om er meer te proberen. De hoofdfiguur uit dit hoofdstuk is in de serie helemaal weggelaten, dus ik raad zeker de boeken aan als je meer wilt weten over haar en andere personages in Dorne (en niet alleen omdat hun eten zo lekker klinkt).

Ik had nog nooit gevulde druivenbladeren gemaakt. Ik heb een paar recepten bekeken voor een standaardversie met rijst en die aangepast door er rozijnen, ui, champignons, chilipepertjes en kruiden doorheen te mengen. De onderkant is een beetje verbrand en knapperig geworden omdat ik er niet genoeg water bij had gedaan tijdens het stomen (oeps), maar gelukkig waren ze na een nachtje in de koelkast weer lekker en zacht.

De kikkererwten waren veel makkelijker: ik heb ze bedekt met een mengsel van olie, citroensap, komijn, paprikapoeder, stroop, citroenpeper en zout en ze op 180-200 °C geroosterd tot ze goed knapperig waren — haal ze steeds uit de oven om door te roeren zodat ze niet aanbranden.

Links van de dag

– Lacey van Avocados and Ales postte dit blauwe ijs met melkwegmacarons geïnspireerd door Guardians of the Galaxy. Zie die kleuren op de macarons! Ik bleef maar “wauw!”, “WAAAUW” zeggen toen ik door haar post scrolde.
– Nog meer blauw eten: Tracy van Stairway to Vegan maakte blauwe aardappelsoep met prei geïnspireerd op Bridget Jones’s Diary.
– Mike and Sarra van Fake Meat & True Love maakten Todd Ingrams kip parmezaan and gelato uit Scott Pilgrim vs. the World na. Als je je vegan krachten wilt behouden kun je maar beter hun versies proberen.

(Reacties)