(Geen echte) rösti

(English version)

Ik was best een kieskeurige eter toen ik klein was. Er waren wel wat groenten die ik lustte, maar ik herinner me ook veel macaroni met geraspte kaas, pizza margarita en kale ijsbergsla. Toch was er een gerecht dat ik heel graag nog eens wilde maken toen ik nadacht over gerechten uit mijn kindertijd voor het VeganMoFo-onderwerp van vandaag.

Rösti

Dit is wat mijn ouders vroeger maakten met overgebleven gekookte aardappels en wat er verder in de koelkast lag: ui, paprika, misschien een paar champignons of een tomaat. Dat bakten ze allemaal op in een koekenpan en dan deden ze er een laag kaas overheen – en laten we eerlijk zijn, dat was waarschijnlijk wat ik er vroeger het lekkerst aan vond. We noemden het altijd rösti, en het heeft ook dezelfde basisingrediënten, alleen met wat extra dingen erdoorheen. Het is een fijne maaltijd voor als je geen energie hebt om te koken maar wel zo slim was om eerder in de week een paar extra aardappels te koken.

Het het aardappel- en groentengedeelte was makkelijk na te maken. Rasp een paar gekookte aardappels die nog over zijn van gisteren en snij een paprika, een ui of andere groente die je lekker vindt in stukjes. Doe een dun laagje olie in een koekenpan en bak de aardappels en groenten tot zo ze knapperig zijn als je wilt. Draai de rösti om de paar minuten om tijdens het bakken: eerst valt alles steeds uit elkaar, maar daardoor krijg je juist extra veel knapperige stukjes, en uiteindelijk vormt het allemaal één ronde koek.

Het kaasgedeelte was iets lastiger om te veganiseren. Er zijn vegan kazen die het hier heel goed zouden doen, maar ik heb ze niet zo vaak in huis, en dit gerecht draait om koken met wat je in de koelkast hebt liggen. Daarom maakte ik een kazig sausje met zonnebloempitten, miso, geroosterde paprika en nog wat ingrediënten die ik altijd in de kast heb. Voor de saus moest ik een extra pan en staafmixer gebruiken, dus dat voldeed niet echt aan mijn criterium van een maaltijd zonder gedoe – maar het zorgde wel wel het smaakprofiel dat ik wilde namaken, en ik had genoeg saus om meerdere keren rösti mee te maken.

Rösti

Mijn favoriete toevoegingen zijn ui, rode paprika, knoflook en champignons. Toen ik de rösti hierboven maakte had ik geen ui meer, dus heb ik er een theelepeltje nigellazaad doorheen gedaan.

Rösti

Om alles extra bruin en knapperig te krijgen heb ik de rösti een paar minuten in de oven gezet toen de saus erop zat. Ook zonder de saus vond ik hem eigenlijk verrassend lekker – blijkbaar ben ik niet meer zo verslaafd aan kaas als vroeger. :)

Links van de dag

Een paar van mijn favoriete posts van vandaag:
– Op Instagram postte Bianca van Elephantastic Vegan ook een gerecht uit haar jeugd met knapperige aardappels en groente. Het heet Gröstl en ik had er nog nooit van gehoord, maar ik wil het in ieder geval eten.
– Jenny van Herbivore’s Heaven neemt ons mee op haar zoektocht naar het beste veganistische Engelse ontbijt.
– Maya van Singeries & Boules de Riz deelt haar vegan versie van pasta met romige champignonsaus en een paar manieren waarop je een kindermaaltijd wat volwassener kunt laten lijken.

(Reacties)

Advertisements