Drie pogingen tot paarse pasta

(English version)

Ik kocht laatst weer een zak paarse wortels en een paar bakjes paars bietenblad (meer daarover in mijn volgende marktpost!) en het leek me leuk om er gekleurde pasta mee te maken. De uiteindelijke gerechten waren niet zo felgekleurd als ik had gehoopt, maar ze waren wel heel leuk om te maken, dus vandaag post ik wat foto’s van het proces en het eindresultaat.

Pasta dough

Ik begon met paarse tagliatelle gekleurd met een paarse bladgroente genaamd “bull’s blood” die ik roerbakte in olijfolie en pureerde om in het deeg te verwerken.

Pasta dough Purple pasta

Naast bloem, zout en olie deed ook een beetje sojayoghurt door het deeg. Dit had ik nog nooit ergens gezien, maar in niet-veganistische pastarecepten gaat vaak ei en mijn favoriete veganistische pastadeeg bevat kikkererwtenmeel, dus ik wilde dit proberen als een manier om extra eiwit toe te voegen. De structuur van het deeg was goed, maar ik weet niet of het bij elke soort saus zou passen want de gekookte pasta had wel een licht yoghurtaroma.

Purple pasta Purple pasta

De vorige keren dat ik verse pasta had gemaakt moest ik halverwege stoppen om uit te vogelen waar ik in vredesnaam al die pasta moest laten terwijl ik de rest van het deeg uitrolde. Deze keer besloot ik om een wasdroogrek aan mijn keukenmuur op te hangen en dat werkte eigenlijk best goed! Oké, we hadden bijna geen ruimte meer om te lopen en de vloer lag vol bloem, maar ik kon in ieder geval de pasta afmaken zonder dat alles aan elkaar plakte.

En dan nu de borden gekookte tagliatelle. Ik wist al van tevoren dat ik de gerechten niet te veel aan wilde kleden zodat de focus op de pasta zou liggen, zowel qua kleur als qua smaak. Helaas zorgde dat gebrek aan saus er ook voor dat de pasta superplakkerig kon worden, dus de volgende keer zou ik meer olie en/of kookwater gebruiken (ook al zag dat laatste er donkergrijs en best wel griezelig uit nadat ik er de paarse pasta in had gekookt).

Purple pasta with chillies Purple pasta with dill and sunflower seed pesto and peas

Voor het bord aan de linkerkant heb ik alleen plakjes rode peper en knoflook gebakken in olijfolie en die door de warme pasta geroerd. Dit is volgens mij zo’n gerecht dat ongelooflijk simpel is maar heel makkelijk om van te houden, en het laat in ieder geval de pasta tot zijn recht komen.

Voor de pasta rechts wilde ik iets meer saus gebruiken, dus maakte ik een pesto met dille, geroosterde zonnebloempitten, citroensap en zout geïnspireerd door drie romige pastagerechten met dille die ik op Alynda’s blog De Plantaardige Keuken had gezien. Ik deed er ook wat erwtjes bij. De kleur van de pasta werd door de saus natuurlijk verzwakt, en de pasta was nog steeds een beetje plakkerig, maar de combinatie met de romige dillesaus was heerlijk.

Purple gnocchi Purple gnocchi with roasted purple carrots and parsley pesto

Ik had paarse wortels in huis en ik had al eens oranje gnocchi gemaakt, dus nu maakte ik paarse wortelgnocchi volgens datzelfde recept. Het deeg zag er goed uit, maar de gekookte gnocchi waren weer veel minder helder van kleur. Ze waren bijna meer blauw dan paars. Ik roerde er geroosterde oranjepaarse wortels doorheen (waardoor het er misschien alleen nog maar buitenaardser uitzag) en deed er peterseliepesto bovenop. Ik ben gek op gnocchi en pesto en geroosterde wortels, dus dit was denk ik mijn favoriet van de drie gerechten.

Dus: zou ik het aanbevelen om dit soort pastadeeg te maken? Ja, zeker als je net als ik vrolijk van wordt van al die kleurtjes in je keuken. Het is weer eens wat anders, en het is niet veel meer werk dan normale verse pasta. Je bent door de kleur wel beperkt in het aantal sauzen die je bij de pasta kunt serveren als je niet wilt dat het er al te walgelijk uitziet. 

Heb jij weleens gekleurde pasta gemaakt? Ik vind verse pasta nog steeds wel een hoop werk, maar het gaat elke keer makkelijker en ik vind eigenlijk dat ik de pastamachine vaker moet gebruiken om de ruimte die hij in m’n kastje opneemt te rechtvaardigen. Ik zou wel een manier willen vinden om de kleur van de pasta nog intenser te maken — misschien door voor de gnocchi geroosterde wortels te gebruiken in plaats van gekookte? Maar dan moet je de rauwe pasta alsnog in water koken, en dan gaat ook veel kleur verloren. Ik heb even rondgegoogled en ik vond ideeën voor allerlei gekleurde pasta’s met verschillende groenten — kijk deze! En deze! Ahh zo leuk.

(Reacties)

Advertisements