Dornse kikkererwtenscramble met rode peper

(English version)

Gisteren postte ik over een specifieke maaltijd uit de wereld van Game of Thrones. Het gerecht hieronder wordt niet genoemd in de boeken, maar ik stel me voor dat dit is hoe een plantaardig ontbijt in Dorne eruit zou zien. Vurige drakenpepers zijn een typisch Dorns ingrediënt en ze worden een paar keer genoemd in de beschrijving van eiergerechten. Ik denk dat ze net zo goed zouden passen bij kikkererwten. Dit gerecht hoort erg pittig te zijn, dus kies de heetste peper die je aankan! (In mijn geval was dat alsnog een vrij milde).

Het recept is eigenlijk een combinatie van de tofu scramble uit Isa’s Vegan Brunch en de kikkererwtenscramble uit Isa Does It. Ik vind de smaken uit het eerste recept heel lekker, maar ik kan me voorstellen dat tofu in Dorne moeilijk te krijgen is, dus kikkererwten leken me een betere keuze. (Al weet ik ook niet waar in Westeros je edelgist moet zoeken, maar sst).

Dornish chickpea scramble

Dornse kikkererwtenscramble met rode peper

1 eetlepel olijfolie
1 ui, in dunne halve ringen
1 rode peper (of peper naar keuze), in dunne plakjes met of zonder zaadjes (afhankelijk van je voorkeur)
1 cup kikkererwten (zo’n 240 g)
1 teen knoflook
1/8 theelepel zout
1 eetlepel citroensap
½-1 theelepel gemalen komijnzaad
2 eetlepels edelgist
verse koriander (optioneel)

1. Verhit een koekenpan met de olijfolie boven middelhoog gas. Voeg de ui toe en bak zo’n 3 minuten. Roer dan de chilipeper erdoor.

2. Prak ondertussen de kikkererwten met een vork tot ze grotendeels fijn zijn met hier en daar grovere stukken (je kunt ze ook prakken als ze al in de pan zitten). Voeg de kikkererwten samen met de knoflook en het zout aan de pan toe en laat zo’n 5 minuten bakken tot de kikkererwten bruin beginnen te worden; roer af en toe.

3. Meng het citroensap en komijnzaad in een klein kommetje door elkaar en roer dit door de kikkererwten. Verwarm alles nog even door en voeg eventueel een lepeltje water toe als het er te droog uitziet.

4. Haal de pan van het vuur en roer de edelgist erdoor. Garneer eventueel met verse koriander en serveer met platbrood voor een Dorns ontbijtje.

(Reacties)