Chocolade- en frambozenijs met nootjes (Harry Potter en de Steen der Wijzen)

(English version)

Chocolate and raspberry sorbet with chopped almonds

Chocolade en framboos met nootjes is de ijssmaak die Hagrid voor Harry koopt tijdens zijn eerste bezoek aan de Wegisweg. Het aardbei- en pindakaasijs van gisteren bestond uit twee aparte soorten ijs, maar voor dit dessert heb ik alleen een chocoladesorbet gemaakt en er aan het eind een frambozencoulis doorheengeroerd.

Chocoladesorbet is een van mijn favoriete ijsjes en ik denk dat ik het nog lekkerder vind dan al het chocoladeijs dat ik op heb. Je proeft puur de chocola met geen room of kokos of andere smaak die in de weg zit. Ik heb het recept uit Hannah Kaminsky’s Vegan Desserts gebruikt, maar er staan genoeg recepten online als je dat boek niet hebt (deze van David Lebovitz ziet er goed uit). Voor zover ik kan zien is het voornaamste verschil met Hannah’s recept dat zij je de suiker met een deel van het water tot een karamel laat koken voor je de andere ingrediënten toevoegt, wat leuk is om te doen en het voegt een extra achtergrondsmaak toe maar zo te zien werkt het zonder die stap ook prima.

Voor de frambozencoulis heb ik 230 g (1 1/2 cups) frambozen, een eetlepel suiker en een theelepel citroensap zo’n 10-15 minuten in een klein pannetje verwarmd tot ze uit elkaar vielen en een dunne saus vormen. Daarna heb ik de zaadjes eruit gezeefd en de coulis een nachtje compleet laten afkoelen. Toen de sorbet de volgende dag uit de ijsmachine kwam heb ik de twee samengevoegd door ze om en om in een bakje te scheppen en een beetje te roeren voor een marmereffect.

De sorbet zelf was al heerlijk, maar de geroosterde amandelen maakten het echt nog veel beter. Goed gekozen, Hagrid! :)

(Reacties)