Aardbei- en pindakaasijs (Harry Potter en de Geheime Kamer)

(English version)

Harry, Ron en Hermelien slenterden door de kronkelende, met keitjes geplaveide straat. De gouden, zilveren en bronzen munten die aangenaam rinkelden in Harry’s zak smeekten gewoon om uitgegeven te worden en dus kocht hij drie extra grote aardbei- en pindakaasijsjes, die ze vrolijk slurpend oplikten terwijl ze door het straatje kuierden en de fascinerende etalages bekeken.

– J.K. Rowling, Harry Potter en de Geheime Kamer (vertaling door Wiebe Buddingh’)

Strawberry and peanut butter ice cream

Dit ijs wilde ik al proeven sinds ik erover las in het tweede Harry Potterboek. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar het is eigenlijk net als pindakaas met jam! Vaak vind ik pindakaas lekkerder met hartige smaken dan met suiker, maar in combinatie met dit aardbeienijs vond ik het heerlijk.

Omdat ik al twee verschillende soorten ijs maakte voor één toetje heb ik het ijs zelf vrij simpel gehouden: het is alleen kokosmelk gepureerd met fruit of pindakaas, geen custard of andere methode waarbij je het ijs moet verhitten. Ik heb wel aardbeien geroosterd in de oven omdat ik graag verse aardbeien wilde gebruiken, maar daar zou je misschien ook jam voor kunnen nemen. Toch duurde het wel een paar dagen voor het klaar was omdat er maar één ijs tegelijk in de ijsmachine kan en de bak daarvan tussendoor weer in de vriezer moet. Er is nog wat ruimte voor verbetering, maar ik heb mijn huidige recepten hieronder uitgeschreven. (Misschien maak ik nog wel eens een uitgebreidere versie of juist een simpelere met aardbei en pindakaas samen in één ijs — dan plaats ik wel een update!)

Voor het aardbeienijs: rooster een pond aardbeien in de oven volgens de instructies van David Lebovitz (30-40 minuten op 190 °C met wat golden syrup/ahornsiroop/suiker en balsamico-azijn). Neem ongeveer tweederde van de aardbeien en al het sap en pureer ze in een blender of keukenmachine met een blik kokosmelk (400 ml), zo’n 4 eetlepels suiker en een theelepel citroensap tot een gladde massa. Snijd de rest van aardbeien in kleinere stukjes en roer ze door de aardbeienpuree. Laat het mengsel een nachtje volledig afkoelen in de koelkast en vries het in met behulp van een ijsmachine.

Voor het pindakaasijs: pureer 1/4 cup pindkaas in een blender samen met een blik kokosmelk (400 ml) en 4 eetlepels basterdsuiker tot een gladde massa. Laat het mengsel een nachtje volledig afkoelen in de koelkast en vries het in met behulp van een ijsmachine. Ik heb er aan het eind nog een paar theelepels pindakaas doorheen geroerd en een handje gehakte pinda’s. Ik denk dat gesuikerde pinda’s nog beter zouden zijn.

Om het ijs na het invriezen in de ijsmachine te bewaren schep je het in een bakje en dek je het oppervlak af met plasticfolie om het vormen van ijskristallen te voorkomen. Als het eenmaal bevroren is moet het een poosje op kamertemperatuur staan voor je eruit kunt scheppen. (Die van mij stond al een beetje te lang toen ik de foto maakte — vandaar dat de schep aardbeienijs achterin bijna lijkt te verdrinken.) :)

(Reacties)

Advertisements