Ingrediënten (voor 10-12 koekjes): (Engelse versie)
25 g (2 eetlepels) basterdsuiker
12 g (1 eetlepel) kristalsuiker
60 ml (1/4 cup) zonnebloemolie
15 ml (1 eetlepel) water of sojamelk (en een beetje extra indien nodig)
1/2 theelepel vanille-extract
1/8 theelepel amandelextract
50 g (1/2 cup) havermoutvlokken
65 g (1/2 cup) tarwebloem
1/4 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel kaneel
een snufje nootmuskaat en kruidnagel
een paar eetlepels jam
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop in een beslagkom de suiker, olie, sojamelk/water en extracten tot een glad mengsel. Voeg de droge ingrediënten toe (maar niet de jam!) en roer alles door elkaar. Het deeg moet best dik zijn maar niet droog; voeg eventueel een lepeltje water of sojamelk toe. Schep balletjes ter grootte van een eetlepel op het bakblik. Deuk de balletjes in het midden in met je vinger of een theelepel en vul de kuiltjes met jam, een volle theelepel per koekje.
Bak de koekjes ongeveer 12 minuten (tot de randjes bruin beginnen te worden—de precieze tijd hangt van je oven af) en laat ze een paar minuten op het bakblik afkoelen voor het opdienen. Deze koekjes zijn het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt (de volgende dag zijn ze niet meer knapperig).