Seaweedless sushi

(Nederlandstalige versie)

Sushi without nori

I added “make sushi that I like” to my food resolutions because the first time I tried sushi, I liked all of it except for the nori. I’ve since gotten over that problem, but I still wanted to make a plate of sushi without using seaweed (especially because the nori that I’d forgotten in my cupboard has gotten so old that it’s starting to fall apart). I’m still very much of a sushi noob but I had fun making these anyway.

I used the instructions from 500 Vegan Recipes to make the tofu pouches on the left. The recipe really only has a few steps: you  deep-fry and marinate tofu slices and then they’re ready to stuff. I followed the recipe pretty loosely but they still seem to have turned out very well, although I’ve never used pre-made inari-age so I can’t say how they compare.

We were getting hungry by the time all the tofu slices were done frying so I kept the rest of the sushi pretty simple. I made the rolls using rice paper, which works well though it doesn’t add much in terms of flavour — a good option for nori-haters. I only had circles of rice paper so I used two overlapping sheets to make the roll. Square sheets would be ideal. I filled the rolls with fried tofu strips, avocado, and stir-fried aubergine and carrot matchsticks.

The rest of the toppings are aubergine and carrot with sesame seeds and avocado and watermelon with IKEA’s seaweed caviar (so the sushi wasn’t entirely seaweedless after all!). The watermelon was my favourite so we had some more on the side — enjoy those summer fruits while you can! :)

18 thoughts on “Seaweedless sushi

    • Dankje! Ik heb deze keer niks speciaals met de watermeloen gedaan. Ik vind het ongemarineerd ook eigenlijk nog het lekkerst. :) maar misschien een volgende keer!

  1. Wat een goed idee om rijstvellen te gebruiken in plaats van nori. Ik heb inmiddels zeewier leren eten, maar David lust het nog steeds niet, en ik vind nori in sushi vaak ook aan de taaie kant. De watermeloen en aubergine zien er ook heel leuk uit als toppings.

    • Ja, dat is ook een beetje mijn probleem. Nou vind ik rijstpapier soms ook wel een beetje taai, maar misschien ligt dat ook aan hoe lang je het in het water laat liggen… De aubergine en watermeloen vond ik inderdaad erg lekker. :)

  2. This looks fantastic! I do like nori but it can be a bit overpowering if everything is covered in it so these are some great ideas :)

    I had no idea making your own inari tofu pouches was so do-able as well (I’m the opposite – I’ve only used shop bought ones before!)

  3. Wauw! Ik begrijp niet dat mensen het voor elkaar krijgen van die mooie rolletjes te maken. Bij mij mislukt het standaard en dan werp ik uit pure frustratie alles maar bij elkaar op een bord.

    • Sushi bowl! :) Dat had ik eigenlijk ook wel kunnen maken. Ik kan nog wel wat oefening gebruiken bij het oprollen, maar ik merkte wel dat ik het veel makkelijker vond om de rollen gewoon met m’n handen te maken dan met allerlei hulpmiddelen — ik heb het in ieder geval geprobeerd met plasticfolie eronder en met een placemat die op een sushimat lijkt en dat werd allebei een ramp.

  4. Pingback: Watermelon salad and fig flatbread | Eating with the Rabbits

  5. Pingback: Cooking resolutions update, part 1 | Eating with the Rabbits

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s